O nama

HUCIPT je osnovan 12.11. 2005 godine  u Zagrebu, udruživanjem 14 atletskih klubova kojima je Cestovno i Planinsko trčanje bilo osnovni vid bavljenja atletikom.

Od tada pa do danas  broj stalnih ili povremenih klubova HUCIPT-a je narastao na preko 45 klubova , a današnji broj klubova u HUCIPT-u je 38.

Prvi predsjednik HUCIPT-a je bio  Davor Vukmirić, ali nakon samo godinu dana je smijenjen s dužnosti predsjednika, te je na njegovo mjesto jednoglasno izabran Jozo Delaš, koji je i danas predsjednik udruge, a koji je izabran i u IO HAS-a.

U Izvršnom odboru HUCIPT-a su uglavnom predstavnici najjačih klubova iz Cestovne i Planinske lige udruge. Svake godine, oko 11 mjeseca, se radi kalendar za iduću natjecateljsku godinu, i on se usklađuje sa HAS-ovim kalendarom te na kraju pred početak sezone objavi.

HUCIPT organizira natjecanja između klubova i pojedinaca i te na kraju godine proglašava najuspješnije te ih nagrađuje peharima i medaljama, te nagradama sponzora. HUCIPT ima Prvu, Drugu, i Treću Cestovnu ligu, također i jedinstvenu Planinsku ligu i Kup. I to juniorski i seniorski.

Te lige, kao i juniorski kup se bez većih promjena održava već odevetu godinu. Godišnje na tim trkama nastupi preko 3000 trkača.

Od samog nastanka HUCIPT podnosi zahtjev za primanje u članstvo HAS-a i odmah je primljen. HUCIPT je u biti nešto kao AIMS u svijetu atletike.

Mnogi naši potezi su bili, i sada su, da se uvede reda u održavanju cestovnih i planinskih trka u Hrvatskoj, da se točno izmjere sve staze, da suđenja vrše samo atletski suci,  i td.

Također smo djelovali u pravcu da se svi klubovi i njihovi članovi registriraju u HAS-u, što je ogromna većina do danas i napravila. Jedan od osnovnih uvjeta za biti članom Prve i Druge lige, osim uspješnosti kluba u HUCIPT-u je i obavezno članstvo kluba u HAS-u.

Broj tako nastalih klubova u HAS-u je preko 20 i svake godine raste. Dakle, od 38 klubova HUCIPT-a, 20 od njih je učlanjeno u HAS uglavnom da bi mogli napredovati i u HUCIPT- u., dok su ostali ionako već članovi HAS-a.  Gotovo svi klubovi HUCIPT-a su i članovi HAS-a!

HUCIPT ima  Cestovni i Planinski kup u kojem se klubovi i trkači  natječu preko cijele godine. Broj takvih trka je narastao na 25 trka u Cestovnom kupu, i 11 u Planinskom kupu, i mnoge trke bi htjele biti dio kupa. Mišljenja smo da je 25 trka maksimum, i svake godine radimo sitnije izmjene u sastavu tih trka, lošija trka ispadne, a nova, bolje organizirana trka uđe u kup. Od tih 25 trka boduje se 13 najbolje ostvarenih rezultata kluba i trkača,  (odnosno 50 % plus jedna trka).

Liga se sastoji od 12  ponajbolje organiziranih cestovnih trka u Hrvatskoj ( Zagreb maraton, Plitvice, Rijeka PM, Varaždin PM,  Crikvenica maraton i PM, Split PM, Velika Gorica PM, Osijek PM, Zagreb Starek PM, Žumberak,Kutina 15 km i Sinjski PM) , koje su sve i u Cestovnom kupu, i svaka od tih 12 se boduje za Prvu, Drugu i Treću ligu. Svake godine jedan novi organizator  trke  mijenja jednu trku iz lige (najslabiju po ocjeni IO HUCIPT-a).  Svaka od tih trka čini jedno kolo lige.  Iz lige svake godine dva posljednje plasirana kluba ispadaju  u niži rang, a dva prvoplasirana kluba iz druge i treće lige ulaze u viši rang natjecanja. Svi klubovi Prve i Druge lige moraju biti članovi HAS-a, a novonastali klubovi učlanjeni u HUCIPT, da bi napredovali iz treće lige moraju se učlaniti u HAS, i za njih je treća liga nešto kao prijelazno razdoblje.

Također devetu godinu HUCIPT organizira i Juniorski kup u tri kategorije, juniori/ke, mlađi juniori/ke i kadeti/kinje, u pojedinačnom i ekipnom dijelu, a od 2013 smo uveli i jedinstvenu seniorsku kategoriju.

Broj trka u Juniorskom kupu je 11, a boduje se 6 najboljih rezultata kluba i pojedinca.

U pravilu dužina tih trka je 5km , a može biti  i 10 km.

Za sva natjecanja imamo jedinstveni sustav bodovanja, koja se vode unutar udruge. Uzima se u obzir plasman i postignuto vrijeme ( u seniorskom kupu),  a zbroj dobivenih bodova donosi bodove od 12 do 1 u Ligi u kojoj se klub nalazi.

Na početku iduće godine u sklopu jedne od trka u HUCIPT-u dijele se nagrade sponzora, (koje u ovom trenutku udruga dijelom plaća), za osvojena mjesta u Ligama i Kupu, te najuspješnijim pojedincima Seniorskog i Juniorskog kupa u Cestovnom i Planinskom trčanju.

Takvih nagrada je preko 100.

Problemi s kojima se klubovi često u svemu ovome suočavaju su najčešće financijske prirode, a često i stručne. I dok za stručna pitanja imamo i možemo naći odgovore, mislim da se tim klubovima treba financijski pomoći. Tu mislim prvenstveno da HAS može najviše učiniti, o čemu su već vođeni neki razgovori, a tiču se  visine članarine HAS-u (2000kn), što je većini klubova ogromni teret,  kao i financijskoj pomoći HAS-a radu HUCIPT-a, te klubovima dati potporu u njihovim lokalnim sredinama.

 

STATUT_HUCIPT 2016 (pr.)